fbpx

Οι σπουδάστριες ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΝΟΡΙΖΑ, ΑΝΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΟΥΝΗ και ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΕΡΒΙΤΑ συμμετείχαν στην έκθεση Art and Fashion που πραγματοποιήθηκε για τους 45 σχεδιαστές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό του έργου Creative Wear, στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών 4 με 6 Δεκεμβρίου 2018 καθώς και της προβολής των έργων των συμμετασχόντων.
Συμμετείχαν με την ιδέα:

“Αν μπω στα παπούτσια σου”

2

Η γυναίκα είναι η τρυφερότητα, η φροντίδα, η εν-συναίσθηση, η αγάπη. Η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής. Χιλιάδες γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης. Δέχονται bullying, απομονώνονται, κρύβονται, ζουν στο περιθώριο.

Χιλιάδες γυναίκες καθημερινά φοβούνται. Εμείς κατασκευάζουμε ρούχα για να “μπούμε στα παπούτσια” των χιλιάδων αυτών γυναικών που ζουν υπό το καθεστώς της κοινωνικής απομόνωσης. Δεν ντύνουμε τις γυναίκες. Αλλά “ντυνόμαστε” τις γυναίκες δίπλα μας.

Ενδυόμαστε τον πόνο τους και τη ντροπή τους. Χρησιμοποιούμε τα υλικά και την τέχνη μας για να συναισθανθούμε και να αφυπνίσουμε. Με εργαλεία τη γάζα, τον γύψο, την βελόνα, το ξύλο, το μέταλλο, τον καθρέφτη, το πανί, δημιουργούμε πάνω στο γυναικείο σώμα για να φροντίσουμε το γυναικείο σώμα. Το σμιλεύουμε με τα υλικά. Το αγκαλιάζουμε. Διατηρώντας λεπτές ισορροπίες μεταξύ ενδύματος και σώματος. Υπάρχει μια ρητή επιθυμία για ελευθερία στο παρόν και για ένα αβέβαιο αλλά αισιόδοξο μέλλον! Είμαστε μια ομάδα γυναικών.

Δημιουργούμε μια ομάδα ενδυμάτων. Καθένα από αυτά μοιάζει σαν ένα κομμάτι προσωπικής τέχνης χωρίς σύνορα. Με ιδιαίτερο χρώμα και σχέδιο, για να αναδειχτεί ένας καμβάς προσωπικός και τόσο μεταβαλλόμενος ως προς την έμπνευσή του. Το ζητούμενο είναι να προσθέσουμε φαντασία στο ντύσιμο, να υπονοήσουμε όσα δε φαίνονται, να δούμε αυτό που υπάρχει ¨εντός¨ με μια καινούρια ματιά. Κάθε γυναίκα έχει ομορφιά και δύναμη.

Κάθε γυναίκα κάτι κρύβει και κάτι δείχνει. Άρα κάθε ρούχο είναι διπλό. Υπάρχει μια διπλή οπτική σε όλα, μια διπλή αίσθηση.

Outfits

• φτιαγμένα με υλικά ταλαιπωρίας και υλικά ανακούφισης.

• φτιαγμένα με σκληρά αλλά και απαλά υλικά.

• Καλαίσθητα και φιλικά διακοσμημένα, αλλά και φθαρμένα και σκοτεινά Φιλ κουπέ, απλικέ, κρόσσια, υφάσματα με επίραπτες μακριές κλωστές και κομμάτια υλικών, διπλής όψης πανιά, διαφάνειες και ιριδίζων πανιά που προσφέρουν αντανάκλαση, υλικά που η εικόνα τους , όταν είναι όλα μαζί, αντιπροσωπεύει ένα κόσμο που αλλάζει, μέσα από την εσωτερική πάλη της γυναίκας και μια ευκαιρία για κάτι διαφορετικό.

Θα παρουσιαστούν με μορφή installation – ειδική κατασκευή που θα πλαισιώνει το συνολικό concept

Creative Wear

Επειδή εν τέλει, “αν μπω στα παπούτσια σου” ίσως καταφέρεις να σταθείς καλύτερα στα πόδια σου, να ορθώσεις ανάστημα και να προχωρήσεις μπροστά…..

Το έργο Creative Wear (Creative Clothing for the Mediterranean Space)

4

υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Interreg MED «Promoting Mediterranean innovation
capacities to develop smart and sustainable growth». Το έργο συντονίζεται από το Δήμο του Πράτο στην Ιταλία και συμμετέχουν συνολικά 10 φορείς από 5 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ) και η εταιρία Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξη (ΔΗ.ΣΚΕ.ΑΝ.).

Βασικό αποτέλεσμα του παρόντος έργου για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός Καλλιτεχνικού Κόμβου (Art Hub) στην Αθήνα, το οποίο συνεργάζεται με τα υπόλοιπα 9 πιλοτικά hubs, τα οποία αποτελούν πυρήνες ανάπτυξης της δημιουργικότητας για τον κλάδο.

Οι κόμβοι αυτοί περιλαμβάνουν συνεργασίες από ένα πλήθος συμμετεχόντων φορέων, όπως σχολές σχεδιασμού, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, δημόσιους φορείς και κοινότητες δημιουργών (καλλιτέχνες). Μέσω του έργου δημιουργήθηκαν δίκτυα μεταξύ αυτών των δημιουργικών κόμβων, εφαρμόζοντας το μοντέλο των εργαστηρίων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου TCBL, όπως του Textiles and Clothing Design Lab που έχει δημιουργήσει ο ΣΚΕΕ και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Ευρύτερος στόχος είναι να κατευθυνθούν οι τοπικές δημιουργικές ενέργειες σε τομείς ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων που σχετίζονται με επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας / ένδυσης.

Με τον τρόπο αυτό, το Creative Wear συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της διακρατικής δραστηριότητας των κόμβων σε δημιουργικές βιομηχανίες, ενώ παράλληλα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής των δημιουργικών-εικαστικών δραστηριοτήτων προς επιχειρήσεις, αυξάνοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στο χώρο της Μεσογείου.

Οι σπουδάστριες του AVIOTI FASHION ED έλαβαν μέρος σαν AVIOTI team και υλοποίησαν τα έργα τους υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης σπουδών του τμήματος BESPOKE & HAUTE COUTURE κα Anastasia Avioti

ΑΝΝΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΠΝΟΡΙΖΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΟΥΝΗ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΕΡΒΙΤΑ

Pin It on Pinterest