fbpx

ΠΑΤΡΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι)

ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ – ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ -ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ONLINE COURSE

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο ρόλος του Μοντελίστ – Πατρονίστ και του Υπεύθυνου Παραγωγής στη σύγχρονη βιοτεχνία και ατελιέ είναι πολύ σημαντικός, αποτελεί θέση κλειδί και πολλές φορές τα δύο επαγγέλματα ταυτίζονται με αποτέλεσμα, το ίδιο άτομο να τελεί και τους δύο ρόλους.
Σήμερα, έγκειται η ανάγκη κατασκευής συλλογών ενδυμάτων, μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής ειδίκευσης με σκοπό την πρωτοτυπία και τη βελτίωση της ποιότητας των ρούχων, στοχεύοντας έτσι σε νέες αγορές εξειδικευμένης ζήτησης.
Για το λόγο αυτό, και η έννοια της εξειδίκευσης του Μοντελίστ – Πατρονίστ και του Υπεύθυνου Παραγωγής στον κλάδο, θα πρέπει να επεκταθεί, σε μια συνολική θεώρηση της διαδικασίας παραγωγής. Τα αντίστοιχα θέματα της επιμόρφωσης, πρέπει να έχουν μια λογική αλληλουχία, η οποία θα σχετίζεται άμεσα με τη σειρά φάσεων κατασκευής. Έτσι, ο μελλοντικός μοντελίστ – πατρονίστ υπεύθυνος παραγωγής, να αποκτήσει την κατάλληλη υποδομή, ώστε με τη σωστή προσπάθεια ,την καλύτερη δυνατή απόδοση και δίνοντας βάση στην προσωπική του ταυτότητα, να μπορέσει να εξελιχθεί σ’ ένα τομέα όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς και η σύνδεση ταλέντου, γνώσης, πρωτοτυπίας  και παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ο τομέας της κατασκευής δειγματολογίου, περιλαμβάνει διαδικασίες όπως:

Σχεδίαση και κατασκευή πατρόν σε χαρτί ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στρώσιμο υφάσματος, τοποθέτηση του πατρόν, κοπή.  Διαδικασία συνοχής και πρόβα πρωτοτύπου. Ραφή, ενώσεις σε κάθε ρούχο με ειδική σειρά, από τις διάφορες μηχανές σε κατάλληλης διάταξης ραφείο. Έλεγχος Ποιότητας. Σιδέρωμα

Επίσης, για να παραχθεί μια σειρά ρούχων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες και λειτουργίες όπως η αγορά α’ υλών, η οργάνωση της παραγωγής, η οργάνωση της εργασίας κ.τ.λ.

Άρα, απαιτείται η προσέγγιση στο θέμα της κατασκευής ενδύματος ξεκινάει με τη γνώση του σύγχρονου σχεδιαστικού λογισμού, συνεχίζει με την ορθή μεταφορά του σχεδίου στο πατρον βάση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει το ανθρώπινο σώμα αλλά και τα μέτρα της αγοράς και καταλήγει στην κοπή και ραφή του ορθά επιλεγόμενου υφάσματος, με τεχνικές και διαδικασίες που εξασφαλίζουν την προβολή της ιδιαιτερότητας και της φαντασίας του Έλληνα κατασκευαστή.

Το θεωρητικό αλλά κυρίως πρακτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν την ενασχόληση με το χώρο της Μόδας, πάνω στον τομέα της κατασκευής δειγματολογίου ή σειράς ενδυμάτων, στον τομέα του πατρόν της ραφής και της επαγγελματικής κατασκευής πρωτοτύπων δειγμάτων, στον τομέα της διεξαγωγής μεγεθύνσεων, αλλά και στον τομέα οργάνωσης και ελέγχου παραγωγής δειγματολογίου ενός  ατελιέ ή βιοτεχνίας ή γραφείου παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών.

Οι εισηγητές του προγράμματος, όντας εμπειρογνώμονες υψηλής ειδίκευσης, παροτρύνουν τους συμμετέχοντες, με έμφαση στον πρωτότυπο σχεδιασμό και στις καινοτόμες μεθόδους κατασκευής γραμμής δειγματολογίου, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στα πλαίσια του παρόντος σεμιναρίου:

Θα υπάρξει εκτενής ανάλυση και πρακτική πάνω:

 • Στην σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές κατασκευής πατρον ενδυμάτων από σταθερό ύφασμα, στο χέρι και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 • Στην κατασκευή γυναικείου πατρον σε ποικιλία σχεδίων για φούστες, φορέματα, μπλούζες, πουκάμισα, παντελόνια, σακάκια, παλτό, μπουφάν, με όλες τις ενδυματολογικές λεπτομέρειες που επιβάλει η ανάγκη για πρωτοτυπία και προσωπική ταυτότητα στη γραμμή σχεδιασμού.
 • Στην αναλογική μεγέθυνση- σμίκρυνση πατρον, στο χέρι και στον υπολογιστή βάση έγκυρων διεθνών εμπορικών μέτρων
 • Στα συστήματα κωδικοποίησης και αρχειοθέτησης των παραπάνω διαδικασιών

Θα υπάρξει εκτενής εκπαίδευση

 • Στον χειρισμό των συστημάτων αυτοματισμού (CAD) για την κατασκευή πατρόν και μεγεθύνσεων OPTITEX
 • Και στις εφαρμογές αυτών πάνω σε πραγματικά δεδομένα

Εκτενής ανάλυση και πρακτική εφαρμογή

 • Της επαγγελματικής μεθόδου τοποθέτησης υφάσματος και κοπής
 • Της συμπεριφοράς υφαντού πανιού και ορθής επιλογής νήματος
 • Της τεχνοτροπίας συνοχής ρούχου και την χρησιμότητα της «πρόβας»
 • Της συστατικής μελέτης πρωτοτύπου δείγματος
 • Των διαδικασιών ραφής βασικών και ειδικών ενδυμάτων, καθώς και της λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού του ραφείου
 • Των σύγχρονων καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, οργάνωσης κωδικοποίησης και αρχειοθέτησης των ανωτέρων διαδικασιών

Θα αναλυθούν λεπτομερώς

 • Οι τεχνικές ανάπτυξης σχεδίου μόδας
 • Η τεχνολογία υλικών κατασκευής ενδυμάτων από το νήμα μέχρι τη λειτουργία των μηχανών κατασκευής

Θα παρουσιαστούν αναλυτικά

 • Οι δομές και η λειτουργία Ατελιέ και βιοτεχνίας, καθώς και κάθε τμήματος παραγωγής
 • Η ανάλυση και η περιγραφή των απαιτήσεων της εργασίας Μοντελίστ – Πατρονίστ και του Υπεύθυνου Παραγωγής στην διαδικασία κατασκευής του δειγματολογίου, μέσα και έξω από την επιχείρηση (ατελιέ και βιοτεχνία)
 • οι μέθοδοι οργάνωσης, αρχειοθέτησης και συντονισμού του τμήματος δειγμάτων
 • η σημασία της πρωτοτυπίας και καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα
 • η λειτουργία των εξωτερικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται για την κατασκευή του δειγματολογίου και ο ρόλος του μοντελίστ – πατρονίστ και του υπεύθυνου παραγωγής σε σχέση με αυτές

Τέλος, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση

 • Στις αίθουσες του εργαστηρίου, με μορφή πρακτικών εφαρμογών, επαναλήψεων, ασκήσεων
 • Στην επιχείρηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 

ΠΑΤΡΟΝ- ΚΟΠΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΡΑΦΗ
ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ – ΑΤΕΛΙΕ
ΠΑΤΡΟΝ ΣΤΟΝ Η/Υ (OPTITEX)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΜΕΡΑΩΡΑΔΙΑΡΚΕΙΑΤΟΠΟΣ
21/10/2023 ΣΑΒΒΑΤΟ10.00
με 15.00
190 ΩΡΕΣΕρμού 51 Σύνταγμα
ΤΚ 10563
6ος όροφος - AVIOTI

Μετά το πέρας του σεμιναρίου και της τελικής αξιολόγησης παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στείλτε μας ένα μήνυμα συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα.

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pin It on Pinterest